Lichamelijke klachten

Wilt u een beoordeling van uw klachten, advies over hoe ermee om te gaan of wilt u oefeningen om het wat soepeler te maken? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten.

Nek
Nekklachten zijn vaak niet specifiek in verband te brengen met een structurele schade. Vaak zijn nekklachten gerelateerd aan stress, drukke periodes, opgetrokken schouders met veel spierspanning tot gevolg. Zit u veel achter de computer? Werkt u al langere tijd thuis en heeft u geen goed bureau om aan te werken? Of heeft u het gevoel dat u net als Atlas (mythe) de wereld op uw schouders draagt? Dan is het niet vreemd dat u nekklachten krijgt. Voldoende beweging, regelmatig ontspannen en zo nu en dan even iets anders dan werken en stressen is vaak al voldoende om die nekpijn weg te laten gaan. Wanneer dit allemaal nog niet heeft geholpen kunnen onze therapeuten u helpen om een juiste balans te vinden in spanning en ontspanning of helpen bij het zoeken naar een goede werkhouding. 

Nekklachten kunnen wel een specifieke structurele oorzaak hebben, zoals een hernia (HNP) of slijtage (artrose) van de nekwervels. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken met tintelingen, gevoelsverlies en soms ook krachtsverlies van de arm/hand tot gevolg.

Elleboog
De meest herkenbare elleboog blessure is een tennis elleboog (epicondylitis lateralis), pijn aan de buitenkant van de elleboog. Maar ook een golferselleboog (epicondylitis medialis) komt regelmatig voor. Hoewel een tennis- en golfers elleboog doen vermoeden dat ze tijdens het sporten zijn ontstaan, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook voor een studentenelleboog (bursitis olecrani) wat natuurlijk niet alleen bij studenten hoeft op te treden.
De arm en elleboog breken ook regelmatig onze val, met soms een botbreuk (fractuur) tot gevolg. Goede zorg met duidelijke uitleg en oefeningen zijn meestal voldoende om u weer volledig te laten herstellen.

Hand en pols
Bijna alles wat we doen, pakken, voelen of vasthouden doen we met onze handen. Onze handen worden de hele dag door gebruikt en daardoor ligt een overbelasting van een van de pezen, gewichten of spieren op de loer. Onze handtherapeut is gespecialiseerd in klachten en blessures van de hand en de pols, denk aan een ski duim, een afgescheurde pees van een van de andere vingers (Mallet- of Jersey finger), de ziekte van Dupuytren (fibromatosis facialis palmaris), een carpaal tunnel syndroom (CTS) of heeft u een gebroken vinger of pols? Dan kunt u het best terecht bij onze handtherapeut.

Bovenrug
Bij rugklachten denken mensen vaak aan de onderrug, maar ook klachten aan de boven rug kunnen voor aardig wat beperkingen in uw dagelijks leven of in het sporten teweegbrengen. Heeft u een stijf gevoel tussen de schouderbladen, een steek tussen de ribben tijdens ademhalen of een gekneusde rib door een val tijdens judo of met de fiets? U kunt bij een van onze fysiotherapeuten een afspraak maken om uw klachten te beoordelen en ervoor te zorgen dat u z.s.m. weer de oude bent.
Misschien heeft u wel eens gehoord van een scoliose (een vergroeiing van de rug) of van de Ziekte van Bechterew, dit zijn aandoeningen die bij kinderen kunnen voorkomen en waarvoor kinderfysiotherapie noodzakelijk is, vaak na verwijzing van een arts.

Onderrug
50 tot 80% van de volwassenen heeft wel eens lage rugpijn gehad. Lage rugpijn komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar met name tussen de 40-80 jaar. Hoeveel mensen per jaar lage rugklachten hebben is niet precies bekend, sommige gaan hiermee naar de huisarts, sommige kijken het aan en het grote deel gaat naar de fysiotherapeut voor advies, oefeningen en soms voor geruststelling.
Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen van lage rugpijn, maar bij minder dan 1% is dit echt een ernstige oorzaak. De fysiotherapeut kan d.m.v. screening van u en uw klachten beoordelen of u leidt aan een ernstige aandoening of dat hij/zij het kan behandelen zodat u snel weer klachtenvrij bent.

Heup
Heupklachten lijken vaker en alleen bij oudere mensen voor te komen, zoals een versleten heup (artrose) of een nieuwe heup (totale heupprothese), maar er zijn veel meer voorkomende heupblessures waarvan je op bijna iedere leeftijd last van krijgen. Wandelaars kennen het ‘snapping hip syndrome’ (tractus iliotibialis frictiesyndroom) misschien wel, een tikkende/knakkende heup tijdens lopen. Je kan ook een stijvere heup hebben waardoor je niet/niet goed in kleermakerszit kan zitten of heuppijn waardoor het slapen op de zij niet meer gaat (slijmbeurs ontsteking / bursitis trochanterica).

Beenklachten
Beenklachten kunnen we simpel verdelen in onder- en bovenbeenklachten.
Op het eerste gezicht lijken bovenbeen klachten niet zo vaak voor te komen, maar een hamstringblessure, een ‘knietje’ op het bovenbeen (contusie) of een breuk van je bovenbeen (femur fractuur) door een val zien wij met regelmaat bij ons in de praktijk. M.n. hamstringblessures dienen adequate behandeld te worden indien u een recidief (nieuwe blessure) wilt voorkomend.

Onderbeenklachten kunnen verdeeld worden in klachten aan de voorkant rondom het scheenbeen of klachten aan de achterkant in de kuit. Klachten rondom het scheenbeen kunnen o.a. ontstaan door scheenbeenvlies ontsteking (shin splints / medial tibial stress syndrome) wat vaak voorkomt bij hardlopers, ook wel springschenen genoemd. Klachten aan de achterzijde van het onderbeen kunnen o.a. ontstaan door een zweepslag van de kuit (spierscheur), een kneuzing door een trap met voetbal of een achillespeesontsteking (tendinitis / tendinopathie) door fanatiek wandelen of hardlopen.

Knie
Voor knieklachten kunnen veel verschillende aandoeningen de oorzaak zijn. Algemene klachten van de knie zoals slijtage (artrose), een nieuwe knie (totale knieprothese), verdraaiing van de knie (distorsie) of gewoon een diffuse pijn aan de voorkant van de knie (ventrale kniepijn / patellofemoraal pijnsyndroom) kunnen goed door de fysiotherapeut behandeld worden en dit zijn vaak geziene klachten van patiënten bij ons in de praktijk. Verder zijn er de nog sportspecifiekere klachten, denk hierbij aan kniebandletsel, het scheuren van je meniscus en andere spier en peesproblematiek in en rondom de knie. Kijk voor meer informatie hierover op onze sportfysiotherapie pagina.

Enkel en voetklachten

Schouder
Schouderklachten komen bij iedereen in onze samenleving voor, van een slijmbeursontsteking (bursitis subacromialis) tot een Frozen shoulder (adhesive capsulitis) en van een schouder uit de kom (schouder luxatie) tot het plaatsen van een gehele nieuwe schouder (total shoulder prothese).
Pijnklachten aan de schouder die ontstaat zijn zonder een bekende oorzaak zijn niet altijd te wijten aan een bepaalde structuur die overbelast of beschadigd is, daarom wordt de overkoepelende term SAPS (subacromiaal pijnsyndroom) vaak gehanteerd.

Schouderklachten zijn de meest voorkomende klachten bij sporters die herhaaldelijk bovenhandse bewegingen maken, denk aan pitchers bij honkbal of volleyballers of handballers. De oorzaak hoeft niet altijd te wijten zijn aan de schouder zelf, maar kunnen ook ontstaan door een eerdere blessure elders in het lichaam. Met zoveel verschillende structuren in en rondom de schouder en ook de verschillende gebruikte termen maken het voor u als patiënt vaak lastig te begrijpen wat u heeft en wat u eraan kunt doen.

Maak een afspraak

Bel voor afspraken en informatie
van maandag t/m vrijdag
tussen 9:00 - 12:00 en 12:30 - 14:30
met onze parktijkassistente op

0224-218100

Afspraak maken