Lichamelijke klachten
Om uw klacht te zoeken beweegt u uw muis over de pijnpunten

Schouder

Elleboog

Pols en hand

Heup

Knie

Enkel en voet

Hoofd

Nek

Bovenrug

Onderrug

Bovenbeen

Onderbeen

Wilt u een beoordeling van uw klachten, advies over hoe ermee om te gaan of wilt u oefeningen om het sterker te maken? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten.
Naast de lichamelijke (orthopedische klachten) revalideren wij ook mensen met chronische of neurologische klachten. Bezoek voor meer informatie hierover de bijbehorende pagina’s
Schouder
Schouderklachten komen bij iedereen in onze samenleving voor, van een slijmbeursontsteking (bursitis subacromialis) tot een frozen shoulder (adhesive capsulitis) en van een schouder uit de kom (schouder luxatie) tot het plaatsen van een gehele nieuwe schouder (total shoulder prothese).
Pijnklachten aan de schouder die ontstaat zijn zonder een bekende oorzaak zijn niet altijd te wijten aan een bepaalde structuur die overbelast of beschadigd is, daarom wordt de overkoepelende term SAPS (subacromiaal pijnsyndroom) vaak gehanteerd.
Schouderklachten zijn de meest voorkomende klachten bij sporters die herhaaldelijk bovenhandse bewegingen maken, denk aan pitchers bij honkbal, volleyballers of handballers. De oorzaak is niet altijd te wijten aan de schouder zelf, maar kan ook ontstaan zijn door een eerdere blessure elders in het lichaam.
Elleboog
De meest herkenbare elleboog blessure is een tennis elleboog (epicondylitis lateralis), pijn aan de buitenkant van de elleboog. Maar ook een golferselleboog (epicondylitis medialis) komt regelmatig voor. Hoewel een tennis- en golfers elleboog doen vermoeden dat ze tijdens het sporten zijn ontstaan, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Dit geldt ook voor een studentenelleboog (bursitis olecrani) wat natuurlijk niet alleen bij studenten hoeft op te treden.
De arm en elleboog breken ook regelmatig onze val, met soms een botbreuk tot gevolg. Goede zorg met duidelijke uitleg en oefeningen zijn meestal voldoende om u weer volledig te laten herstellen.
Pols en hand
Bijna alles wat we doen, pakken, voelen of vasthouden doen we met onze handen. Onze handen worden de hele dag door gebruikt. Daardoor ligt een overbelasting van een van de pezen, gewichten of spieren in de pols op de loer. Onze handtherapeut is gespecialiseerd in klachten en blessures van de hand en de pols, denk aan een ski duim, een afgescheurde pees van een van de andere vingers (Mallet- of Jersey finger), de ziekte van Dupuytren (fibromatosis facialis palmaris), een carpaal tunnel syndroom (CTS) of heeft u een gebroken vinger of pols? Dan kunt u het best terecht bij onze handtherapeut Manfred Emmaneel.
Heup
Heupklachten lijken vaker en alleen bij oudere mensen voor te komen, zoals een versleten heup (artrose) of een nieuwe heup (totale heupprothese), maar er zijn veel meer voorkomende heupblessures waarvan je op bijna iedere leeftijd last van krijgen. Wandelaars kennen het ‘snapping hip syndrome’ (tractus iliotibialis frictiesyndroom) misschien wel, een tikkende/knakkende heup tijdens lopen. Je kan ook een stijvere heup hebben waardoor je niet/niet goed in kleermakerszit kan zitten of heuppijn waardoor het slapen op de zij niet meer gaat (slijmbeurs ontsteking / bursitis trochanterica).
Knie
Knieklachten komen zeer frequent voor en kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. Veelvoorkomende klachten aan het kniegewricht zijn slijtage (artrose) met soms als gevolg een nieuwe knie (totale knieprothese), een verdraaiing (distorsie) of kneuzing (contusie) van het kniegewricht. Ook hebben mensen regelmatig last van pijn aan de voorzijde van het kniegewricht (ventrale kniepijn/patellofemoraal pijnsyndroom), achterzijde van het kniegewicht (bakers cyste) of kapselirritatie (capsulitis). Voor al deze klachten kunt u terecht bij de fysiotherapeut, die u hierbij tips en adviezen meegeeft, leert omgaan met de klacht en samen opzoek gaat naar de balans tussen belasting/belastbaarheid.
Verder zijn er ook sport specifieke knieklachten die regelmatig voorkomen. Denk hierbij aan een kruisbandletsel, het scheuren van de meniscus of spier en peesproblematiek rondom het kniegewricht. Kijk voor meer informatie hierover op onze sportfysiotherapie pagina.
Enkel en voet
Klachten rondom de enkel en voet komen veelvuldig en in verschillende vormen voor. Zo verzwikken meer dan een half miljoen mensen per jaar hun enkel, wat een verrekte of gescheurde enkelband tot gevolg kan hebben. Ook kennen we allemaal wel iemand die last heeft (gehad) van hielspoorklachten. Veel van de voet- en enkelklachten zijn goed te behandelen middels fysiotherapie. De behandeling bestaat vaak uit het adviseren m.b.t. de belasting, het verbeteren van de bewegelijkheid en oefeningen om de spieren te rekken of te versterken.
Hoofd
Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten. Twee derde van de Nederlanders ervaart wel is hoofdpijn. Veel van deze klachten gaan vanzelf weer over, echter blijft een deel van de mensen vaak onnodig lang doorlopen met deze klachten. Hoofdpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken, een veel voorkomende oorzaak is spannings-/ of houding gerelateerd hoofdpijn. Andere vormen van hoofdpijn zijn o.a. clusterhoofdpijn of migraine. De fysiotherapeut kan een goede bijdragen hebben bij het bestrijden of verminderen van hoofdpijn. Denk hierbij aan het verbeteren van de houding, oefeningen ter versterking van de nek, het beïnvloeden van de bewegelijkheid van de nek of het verminderen van spanning in de nekspieren.
Nek
Nekklachten zijn vaak niet specifiek in verband te brengen met een structurele schade. Vaak zijn nekklachten gerelateerd aan stress, drukke periodes, opgetrokken schouders met veel spierspanning tot gevolg. Zit u veel achter de computer? Werkt u al langere tijd thuis en heeft u geen goed bureau om aan te werken? Of heeft u het gevoel dat u net als Atlas (mythe) de wereld op uw schouders draagt? Dan is het niet vreemd dat u nekklachten krijgt. Voldoende beweging, regelmatig ontspannen en zo nu en dan even iets anders dan werken en stressen is vaak al voldoende om die nekpijn weg te laten gaan. Wanneer dit allemaal nog niet heeft geholpen kunnen onze therapeuten u helpen om een juiste balans te vinden in spanning en ontspanning of helpen bij het zoeken naar een goede werkhouding.
Nekklachten kunnen wel een specifieke structurele oorzaak hebben, zoals een hernia (HNP) of slijtage (artrose) van de nekwervels. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken met tintelingen, gevoelsverlies en soms ook krachtsverlies van de arm/hand tot gevolg.
Bovenrug
Bij rugklachten denken mensen vaak aan de onderrug, maar ook klachten aan de bovenrug kunnen voor aardig wat beperkingen in uw dagelijks leven of in het sporten teweegbrengen. Heeft u een stijf gevoel tussen de schouderbladen, een steek tussen de ribben tijdens ademhalen of een gekneusde rib door een val tijdens judo of met de fiets? U kunt bij een van onze fysiotherapeuten een afspraak maken om uw klachten te beoordelen en ervoor te zorgen dat u z.s.m. weer de oude bent.
Misschien heeft u wel eens gehoord van een scoliose (een vergroeiing van de rug) of van de Ziekte van Bechterew, dit zijn aandoeningen die bij kinderen kunnen voorkomen en waarvoor kinderfysiotherapie noodzakelijk is, vaak na verwijzing van een arts.
Onderrug
50 tot 80% van de volwassenen heeft wel eens lage rugpijn gehad. Lage rugpijn komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar met name tussen de 40-80 jaar. Hoeveel mensen per jaar lage rugklachten hebben is niet precies bekend, sommige gaan hiermee naar de huisarts, sommige kijken het aan en het grote deel gaat naar de fysiotherapeut voor advies, oefeningen en soms voor geruststelling.
Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen van lage rugpijn, maar bij minder dan 1% is dit echt een ernstige oorzaak. De fysiotherapeut kan d.m.v. screening van u en uw klachten beoordelen of u leidt aan een ernstige aandoening of dat hij/zij het kan behandelen zodat u snel weer klachtenvrij bent.
Bovenbeen
Beenklachten kunnen we simpel verdelen in onder- en bovenbeenklachten.
Op het eerste gezicht lijken bovenbeen klachten niet zo vaak voor te komen, maar een hamstringblessure, een ‘knietje’ op het bovenbeen (contusie) of een breuk van je bovenbeen (femur fractuur) door een val zien wij met regelmaat bij ons in de praktijk. M.n. hamstringblessures dienen adequate behandeld te worden indien u een recidief (nieuwe blessure) wilt voorkomend.
Onderbeen
Onderbeenklachten komen over het algemeen ook het meest voor bij sporters. Bij acute onderbeenklachten gaat het vaak om een zweepslag of scheur van de achillespees. De klachten kunnen echter ook geleidelijk ontstaan, hierbij is meestal spraken van een overbelasting. Een voorbeeld hiervan zijn de shinsplints (tegenwoordig MTSS genoemd). Voor meer informatie of behandeling van uw klachten kunt u contact met een van onze therapeuten opnemen.